Téma měsíců června a července 2013

Kde potkáš Cyrila a Metoděje?

27. 6. 2013 0:21
Rubrika: Nezařazené | Štítky: tema:cyril-metodej

Když se řekne Cyril a Metoděj, vybaví se ti tak maximálně zdlouhavé hodiny dějepisu, červencový svátek a to, že jsou svatí? Nevadí, právě teď máš spoustu zajímavých možností, jak se o těchto bratrech, kteří ovlivnili českou kulturu, dozvědět více. Navíc se ti nabízí spousta forem – od přednášek, filmů až po divadlo.  V tomto článku najdeš praktické tipy, jak můžeš oslavit výročí příchodu Cyrila a Metoděje, i když nejsi zrovna fandou tlustých historických knih. :-)


 

Hledáš-li pouze stručné informace (pro začátek :-)) o těchto dvou světcích, najdeš je zde.

Přímo u zdroje budeš na Velehradě! Můžeš tam zavítat nejen na Dny lidí dobré vůle, ale taky na spoustu jiných akcí, které budou probíhat během června i celých prázdnin.

O zmapování života Cyrila a Metoděje poutavou formou se snaží nový čtyřdílný dokument ČT Cyril & Metoděj - Apoštolové Slovanů, jehož první díl se bude vysílat v sobotu 29. 6.. Již podle znělky je patrné, že jde zřejmě o nejepičtější formu poznání Cyrila a Metoděje, která se ti nyní nabízí. Dokument (nebo tzv.“dokudrama“) se pyšní hvězdným obsazením i snahou o historickou přesnost.

Milovníci divadla, kterým se nechce sedět u televize, si taky přijdou na své. Městské divadlo Brno totiž uvádí novou inscenaci Cyril a Metoděj: aneb Dobrodružství písma, která se v červenci bude hrát hned čtyřikrát.

V Brně kromě divadla můžete navštívit i výstavu v Moravském zemském muzeu nesoucí název Cyril a Metoděj – doba, život, dílo. Výstava tě uvede do kontextu života na Velké Moravě v době příchodu těchto svatých a představí ti i jejich vliv na lidovou kulturu.

Sledovat stopy Cyrila a Metoděje můžete taky skrze účastníky cyklopouti, která je součástí projektu Cesta k Písmu. Zážitky z putování na kole po cestě, kudy pravděpodobně šli i soluňští bratři, můžete pravidelně sledovat zde.

A na závěr perlička pro ty, kterým se nechce ani do divadla, na výstavu, klikat na blog cyklopouti či se snažit stihnout dokument v televizi. Už nyní si můžeš pustit přednášku Marka Orka Váchy Svatí Cyril a Metoděj: Zpráva ve srozumitelném jazyce. Postačí ti pouze jeden klik. :-)

Nenašel jsi v tomto stručném přehledu důležitou akci o C&M? Dej nám o ní vědět skrze téma měsíce! (Štítek: #tema:cyril-metodej)

Zobrazeno 2241×

Komentáře

martini-maria

Díky za odkaz na tu přednášku od Orka...:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka